En despot på rådhusveggen

(07.feb.200810:19)
stein ove
I uke seks av 2008 diskuterer plutselig hele Bergen, og kan hende også store deler av resten av landet, Stalin. Det er slett ikke normalt. Kan hende kunne vi gjort det på bakgrunn av en fislete og relativt uinteressant Civita-rapport om norske ungdommers nokså uvitende holdning til tidligere tiders kommunisme, men alle som har lest Civitas rapport (som er kort og oversiktlig og kan leses på www.civita.no) skjønner kjapt at få nye perspektiver kommer inn den veien.

Nei, grunnen til at gamle Josef Stalin plutselig er på alles lepper denne uken, er at kulturbyråd Henning Warloe gikk ut i Bergensavisen mandag og stilte den ene veggen på Bergens ikke overveldende vakre rådhusbygg til rådighet for en kunstinstallasjon med portrett av den falne diktatoren fra Sovjetunionen. Det vekker, gledelig nok, sterke reaksjoner i byen, og det er nettopp det gledelige: Allerede en måned før portrettet eventuelt havner på rådhusets yttervegg, går bergenserne faktisk rundt og diskuterer kunst! Det viser, bedre enn noe annet, at prosjektet har lykkes, uansett om svaret nå til slutt blir ja eller nei.

Pablo Picasso er en av historiens største kunstnere, og det er etter mitt syn utelukkende positivt at hans kunst kan vises frem i et så stort format og under så stor offentlig debatt som den vi nå har fått. Om det også bidrar til større nysgjerrighet blant tilskuerne (eller deltakerne, hvis vi skal holde oss til kunstteorien) slik at Stalins historie og grusomhet kommer frem i lyset igjen, er det en positiv bieffekt.

Josef Stalin på Bergen rådhus kan komme til å gjøre mer for historieoppfattelsen til folk enn alskens tendesiøse spørreundersøkelser fra høyresidens tenketanker noen gang kan.

Med sosialdemokratisk hilsen
Stein Ove Lien, fylkessekretær AUF i Hordaland

Kommentarer:

Skriv kommentar :

Navn:
Husk meg?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for denne posten:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5687138
Mitt profilbilde

Partikollektivet

Dette er Arbeiderpartiet i Bergens blogg.

Mer...


Blogglisten

Twingly BlogRank

Bloggurat

mars 2009
ma ti on to fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Powered by BlogSoft

hits