Men Jonas, da!

(06.mar.200816:31)
stein ove

Jonas Gahr Støre skuffer om rakettskjoldet, og avviser å legge ned veto i NATO.

I dagens Klassekampen kommenterer utenriksminister Jonas Gahr Støre den ytterst pågående debatten om USAs planer om et europeisk rakettskjold. Gahr Støre holder frem at regjeringen er 'skeptiske' (diplomatspråk for 'mot') til planene, og det er bra, for rakettskjoldet er en arkaisk og gammeldags måte å drive forsvarspolitikk på. Ikke like bra er det at Støre samtidig blankt avviser å legge ned veto mot planene ('det er det samme som å melde oss ut av NATO', påpeker Marit Nybakk hjelpsomt i Politisk kvarter her til morgenen), og legger samtidig muligheten for en såkalt 'fotnote' i skuffen.

Det er skuffende at Støre er så passiv til den faktiske motstanden mot rakettskjoldet, når regjeringen ellers har vært klar og tydelig som kildevann på at Norge er motstandere av planene. Skepsisen mot fotnotene, som er en form for reservasjon, ble spesielt godt kjent fra Danmark gjennom åttiårene, da den venstreorienterte opposisjonen ved flere anledninger fikk samlet Folketinget om en annen utenrikspolitisk linje enn den regjeringen ønsket å føre. Det betød at Danmark måtte reservere seg på flere politikkområder i NATO, hvilket borgerlig historieskriving i vårt nordiske naboland suksessfullt har klart å fremstille som en katatstrofe for landets utenrikspolitiske troverdighet.

Men kjære Jonas: Det nytter forbannet lite å bare være mot, hvis vi har tenkt å lydig pakke sammen innvendingene våre når det kommer til avstemning. Gahr Støre har riktignok et riktig catchy resonnement: 'I NATO har ikke fotnotene vist seg særlig effektivt når det gjelder å få gjennomslag, ei heller styrke posisjonen til de landene som har brukt dem. Jeg har mer sans for romaner som har fotnoter' (1).

Det lyder kult, ikke sant? Problemet er at det ikke rykker noe - i steden for å prøve noe som tidligere ikke har vist seg særlig effektivt, er utenriksministerens løsning å ikke gjøre noenting som helst. Det er ikke sånt jeg vil høre fra min utenriksminister, og jeg håper og tror at årsmøtet i Hordaland Arbeiderparti denne helgen vil fortelle i klartekst at regjeringen må gjøre mer for å stanse rakettskjoldet enn å strø om seg med heftig retorikk og holde kjeft under avstemningen.

Sosialdemokratisk hilsen
Stein Ove Lien, fylkessekretær AUF i Hordaland

(1)
Støres henvisning til at han liker bøker med fotnoter spiller på at han i forbindelse med utgivelsen av Dag Solstads bok Armand V. Fotnoter til en uutgravd roman fikk anmelde boken for Morgenbladet, fordi boken handler om en ansatt i Utenriksdepartementet. Ytterst stilfullt.


Kommentarer:

Skriv kommentar :

Navn:
Husk meg?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for denne posten:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5731122
Mitt profilbilde

Partikollektivet

Dette er Arbeiderpartiet i Bergens blogg.

Mer...


Blogglisten

Twingly BlogRank

Bloggurat

mars 2009
ma ti on to fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Powered by BlogSoft

hits