Kan Obama tegne et nytt veikart for fred?

(06.jun.200812:05)
stein ove

Barack Obama, den nokså unge senatoren fra Illinois, er endelig og offisielt det demokratiske partiets kandidat til presidentvervet i USA foran valget i november. Primærvalgkampen, som har delt AUFere i steile Clinton- og Obama-grupper, er over, og uansett når Hillary Rodham Clinton finner det for godt å trekke seg ut, ser alle venstreorienterte i...tja, den vestlige verden med glede på utsiktene til at en demokrat kan innta det Hvite Hus.

Det blir en befrielse, uansett, å følge et valg hvor George W. Bush ikke står på stemmeseddelen.

Men det finnes fortsatt områder hvor den politiske forandringen alle kandidater lover neppe vil bli særlig merkbar uansett, og tydeligst av dem er trolig forholdet til Israel, som Barack Obama omtalte i en stor tale til American Israeli Public Affairs Committee (AIPAC) onsdag. Godt nok vil kandidaten ha en to-statsløsning, og han lover også å engasjere seg i Midtøsten-konflikten fra dag en (og ikke bare når det ikke er noe annet igjen på programmet, som Bush nå gjør), men forholdet til Israel ser likevel ikke ut til å være oppe til endring. Israel-lobbyen i USA er ekstremt sterk, med AIPAC som moderskip, og særlig demokratiske kandidater har et lite manøvreringsrom i denne saken. Risikoen finnes alltid for at et for nyansert syn vil gjøre at kandidaten kan fremstilles som en fiende av staten Israel, og det vil umiddelbart svekke kandidatens utenrikspolitiske troverdighet, lyder den gjengse analysen.

I Norge har vi heldigvis en politisk virkelighet som tillater oss, ja tilogmed ser på det som en selvstendig positiv egenskap å ha nyanser i utenrikspolitikken, blant annet fordi Norges erklærte mål stadig er å være brobygger mellom israelerne og palestinerne. USA, derimot, har ikke den luksusen, mye takket være lobbyorganisasjonene - selv om alle vet at USA er nøkkelen til alle fredsinitiativer i konflikten.

Derfor var onsdagens pliktløb fra det alle håper blir den kommende amerikanske presidenten en skuffelse. Det er greit nok at Obama har kjørt høyt på at han ikke tar penger fra lobbyister, men det hjelper sørgelig lite hvis lobbyistene får forme politikken hans uten å truer med å snøre igjen pengesekken.

Barack Obama trenger til å finne sin egen stemme, slik at USA igjen kan bli en alliert å regne med i kampen for å få en ende på en de lengsvarende og viktigste konfliktene i verden.

Sosialdemokratisk hilsen,
Stein Ove Lien, fylkessekretær AUF i Hordaland

Kommentarer:

Skriv kommentar :

Navn:
Husk meg?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for denne posten:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5915301
Mitt profilbilde

Partikollektivet

Dette er Arbeiderpartiet i Bergens blogg.

Mer...


Blogglisten

Twingly BlogRank

Bloggurat

mars 2009
ma ti on to fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Powered by BlogSoft

hits